_ap_ufes{"success":true,"siteUrl":"perfect-ask.com","urls":{"Home":"http://perfect-ask.com","Category":"http://perfect-ask.com/category/viata/animale/","Archive":"http://perfect-ask.com/2017/03/","Post":"http://perfect-ask.com/eliminati-acidul-uric-preveniti-podagra-si-durerea-de-articulatii-aceste-remedii-au-un-efect-rapid/","Page":"http://perfect-ask.com/detalii-contact-2/","Attachment":"http://perfect-ask.com/?attachment_id=50705","Nav_menu_item":"http://perfect-ask.com/59/","Advanced_ads":"http://perfect-ask.com/advanced_ads/perfect-ask-info-adnow-sidebar/"}}_ap_ufee

Articole Populare

7 mituri despre mușcăturile de căpușe: informație ce poate salva sănătatea dumneavoastră!

Odată cu sosirea zilelor calde de vară apare dorința firească de a petrece cât mai mult timp în aer liber. În timpul unei plimbări prin parc sau pădure poți vedea copii alergând sau jucându-se cu mingea, bătrâni jucând table, poți simți mirosul ademenitor al peștelui fript sau cărnii gătite la grătar… Pe scurt: o ambianță plăcută și un anturaj minunat! Cu toate acestea, din păcate, nu este totul atât de roz cum s-ar părea la prima vedere. Tot farmecul odihnei în sânul naturii poate fi distrus cu ușurință de către unul din cei mai mici locuitori ai pădurii, și anume căpușa. Dacă nu ați fost niciodată mușcat de o căpușă, atunci merită să acordați o atenție sporită articolului ce urmează. Se prea poate ca nu doar viața dvs, ci și a apropiaților voștri să depindă de acest fapt! Deci, vă prezentăm cele mai răspândite 7 mituri despre căpușe, dintre care majoritatea ne duc în eroare.

 1. Căpușele cad din copaci

Este un mit. Ne pare rău să-i dezamăgim pe cei care până acum au considerat căpușele a fi niște parașutiști excelenți. Ele se ridică la înălțimea de doar 1,5 metri deasupra solului și nicio căpușă nu va sări în jos ca să admire curioasă desenul de pe tricoul tău cool. De fapt, aceste insecte mici ajung pe corpul nostru din iarbă sau tufișuri și, datorită faptului că au o greutate foarte mică, acest lucru este aproape imperceptibil. Pentru o odihnă în pădure sau în parc este bine să alegem haine cu mâneci lungi și strânse pe corp. Tricourile în acest caz nu sunt recomandate.

 1. Vaccinul nu ne va salva de encefalită

Ceea ce reprezintă un adevăr parțial. De fapt vaccinul ne poate proteja împotriva bolilor grave numai în cazul în care vor fi respectate 2 condiții:

 1. Vaccinarea este efectuată cu câteva luni înainte de începerea sezonului cald (de obicei în luna februarie).
 2. Vaccinarea este făcută în fiecare an.

În fine, opțiunea de a ne plimba prin pădure cu vaccinul de anul trecut ne aparține fiecăruia, dar este un fapt adevărat că acest lucru nu ne va salva de encefalită.

 1. „Nu sunt mușcat, înseamnă că sunt protejat”

La fel este un mit. Cunoașteți ce înseamnă o reacție în lanț? În cazul unei mușcături de căpușă se întâmplă aceeași chestie. Dacă această mică insectă însetată de sânge a mușcat, bunăoară, o vacă, iar vaca a dat lapte, atunci prin consumarea acelui lapte nefiert poate fi infectat și omul. O singură mușcătură, dar care face atât de multe victime! În schimb există și vești bune: un copil poate fi infectat numai prin laptele mamei, dar nici într-un caz prin contact personal. Considerăm că ar fi de prisos să amintim că dacă o femeie ce alăptează are suspiciuni de encefalită, ea trebuie să întrerupă imediat alăptarea până la stabilirea diagnosticului.

 1. Căpușele sunt periculoase doar prin infectarea cu encefalită

Este un mit. De fapt bolile pe care le transmit căpușele nu doar că sunt dificil de pronunțat, dar au, de asemenea, consecințe ireversibile. Nu vrem să vă speriem, dar pentru a completa tabloul vă prezentăm unele statistici. Printre consecințele cele mai grave ale encefalitei sunt paralizia ireversibilă a mâinilor, orbirea, surditatea și, din motive evidente, chiar moartea pacientului. În Siberia și Orientul Îndepărtat 80% dintre cei muscați mor. Din fericire, Europa cu ale ei 2% se află în cea mai sigură zonă.

 1. Uleiul vegetal poate „alunga” căpușa

Este parțial adevărat. Cu siguranță ați auzit de mai multe ori că, dacă peste căpușă se toarnă ulei, atunci ea va începe să se înece și să iasă de la sine. Acest fapt este adevărat, doar că prin această metodă de „exil” insecta începe să se simtă extrem de rău și în acest fel ea elimină mai multă salivă decât ne-am fi putut aștepta, iar infecția se transmite anume prin salivă! Ne gândim la faptul că această metodă este mai mult malefică decât benefică. De aceea, vă sfătuim să uitați de acest sfat cât mai repede posibil.

 1. Este imposibil să ne scoatem noi înșine căpușele

Este un mit. Dacă v-ați decis deja să eliminați căpușa în condiții casnice, este bine să o faceți cu același sânge rece precum o fac super-eroii din filmele americane când își cos singuri rănile sau își scot gloanțele. Desigur, în cazul în care căpușa a intrat într-un loc în care vă este greu să ajungeți, ar trebui să rugați pe cineva care să vă ajute. Căpușa se apucă ușor cu penseta și, printr-o mișcare de deșurubare, în sens invers acelor de ceasornic, se scoate atent și fără grabă. În cazul în care capul căpușei eliminate este la loc și toate membrele la fel, puteți merge fără ezitare la centrul de traumatologie. În cazul în care ceva lipsește, și nu sunteți siguri că puteți scoate rămășițele cu acul încins în foc, e mai bine să mergeți urgent la o instituție medicală.

 1. „Am scos căpușa, am scăpat de griji”

Este un mit. Anume din acest moment încep cele mai „interesante” lucruri. Mai întâi căpușa trebuie dusă la investigare în privința depistării anumitor boli. După care trebuie să ni se facă injecție într-o instituție medicală, apoi să facem analize pentru detectarea infecției (la 10 zile), pentru imunoglobuline M la encefalită (la 14 zile), pentru IgM la borelioză (la 21 zile). Aceste lucruri necesită timp și efort, în schimb veți dormi liniștit noaptea.

Iată câteva aspecte, care sunt foarte importante:

 1. Căpușele preferă cele mai moi zone de pe corp: regiunea inghinală, cea din spatele urechilor, precum și zona subrațului.
 2. Dacă ați suportat encefalita în formă ușoară, puteți conta pe o imunitate de invidiat pentru tot restul vieții.
 3. Boala Lyme (o altă boală periculoasă transmisă de căpușe) este destul de ușor de tratat în etapele incipiente. Dacă aveți temperatura corpului ridicată și roșeață extinsă pe locul mușcăturii, consultați imediat un medic! Amânarea poate duce la paralizie a mușchilor faciali, dureri în articulații, probleme cu auzul și vederea, poate afecta funcționarea normală a inimii. Vestea proastă este că nu există nici un vaccin împotriva boreliozei și nici imunitatea nu se dobândește chiar dacă această boală a fost deja suportată.

Noi nu intenționăm în niciun caz să vă speriem sau să vă convingem să renunțați la intenția de a merge în parc sau în pădure. Cu toate acestea, trebuie cu toții să cunoaștem care sunt consecințele unei mușcături de căpușă. Transmiteți acest articol și prietenilor voștri, ca să se bucure și ei împreună cu voi de o odihnă plăcută și sigură. Vă dorim să vă relaxați fără niciun pericol pentru sănătatea voastră!

“Conținutul tuturor articolelor este doar informativ și nu poate fi un substitut pentru sfatul medicului. Pentru un diagnostic corect, vă recomandăm să consultați un medic specialist.”

Autor text: Perfect-ask.com

Comentarii

Comentarii

error:
x
Urmăreşte Perfect Ask :